Asteroïdengevaar veel groter dan gedacht


De aarde loopt een veel groter risico om geraakt te worden door een grote asteroïde dan voorheen werd aangenomen. Met dat slechte nieuws komt de B612 stichting, een organisatie van voormalige astronauten. De stichting gebruikte data van installaties rond de aarde die luisteren naar grote explosies. Die installaties zijn onderdeel van een verdrag dat verbiedt om nucleaire tests te doen in de buitenlucht.

Tussen 2000 en 2013 werden door dit netwerk van luisterstations 26 zware explosies in de atmosfeer waargenomen die afkomstig waren van asteroïden die door de dampkring kwamen. Deze explosies hadden een kracht tussen 1 en 600 kiloton. Dat zijn veel meer krachtige explosies dan eerder werd gedacht.

Vier van deze explosies hadden een kracht die vele malen groter was dan de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (16 kiloton). Een van de zwaarste explosies vond plaats boven het Russische Chelyabinsk, maar dergelijke grote asteroïden explodeerden ook boven Indonesië, de Stille Oceaan en de Middellandse Zee.

Wat de B612 stichting grote zorgen baart, is dat geen van die asteroïden bekend was. Ze doken ineens op in de aardse atmosfeer en spatten uit elkaar. Er zijn ongeveer een miljoen bekende asteroïden in de buurt van de aarde, waarvan 10.000 de potentie hebben om een stad te vernietigen als ze neerkomen op onze planeet. Die getallen zijn duidelijk te laag, zo blijkt uit de studie.

Daarom wil de stichting in 2018 met privaat geld de Sentinel Space Telescope Mission lanceren. Die moet aarde langer van tevoren waarschuwen als er een groot brok ruimtepuin onze kant op komt. Deze missie moet per jaar 200.000 extra asteroïden detecteren.