Asteroïdemijnen nu mogelijk


asteroidemijn

Het Amerikaanse Congres heeft met meerderheid van stemmen wet H.R.2262 aangenomen. Daarin wordt geregeld dat het legaal is voor Amerikaanse bedrijven om asteroïden te ontginnen, mits ze de eigendomsrechten verwerven. Dat maakt vooral de weg vrij voor het bedrijf Planetary Resources, dat tot nu toe de meest serieuze gegadigde is om een brok ruimtepuin te kopen en te ontdoen van waardevolle materialen.

Dit bedrijf, dat de steun heeft van tech-giganten als James Cameron, Larry Page en Eric Schmidt, lanceerde eerder dit jaar succesvol een sonde, de Arkyd 3. Dat ruimtevoertuig kan nog niet worden gebruikt voor het exploreren van asteroïden, het is een ’tech demonstrator’, zoals het bedrijf het noemt. Het toont aan hoe ver ze al zijn.

Asteroïden kunnen een rijke bron zijn van stoffen als goud, iridium, zilver, osmium, palladium, platina, renium, rhodium, ruthenium en wolfraam. Ze bevatten mogelijk ook ijzer, kobalt, mangaan, molybdeen, nikkel, aluminium en titanium. Sommige van deze stoffen zijn zeer zeldzaam op aarde, waardoor de prijs per kilo zeer hoog ligt. Dat maakt het de moeite waard ze uit de ruimte te halen.