Asteroïde zoeft op ons af


asteroide

Er komt een asteroïde onze kant op die een belangrijke vraag kan beantwoorden. Hoe goed is het verdedigingssysteem van onze planeet tegen grote objecten uit de ruimte? Brok puin 2012 TC4 zal de aarde op 12 oktober vermoedelijk op slechts 6800 kilometer passeren, maar niets is zeker. We hebben deze asteroïde maar heel even gezien tijdens een fly-by in 2012 (vandaar de naam) en moeten daaruit gegevens zien af te leiden.

Telescopen kunnen het object namelijk nog niet zien. Pas een paar dagen voor de fly-by verwacht Nasa iets te kunnen opvangen van dit stuk ruimtepuin. Mocht de baan dan radicaal anders geworden zijn – soms gebeurt dat – dan hebben we maar heel kort om in te grijpen of ons voor te bereiden op een inslag. Die zou ongeveer dezelfde kracht hebben als de meteoriet die in 2013 neerkwam bij de Russische stad Tsjeljabinsk.

Dat veroorzaakte toen geen slachtoffers, hoofdzakelijk omdat de meteoor insloeg in een bevroren meer en daarbij veel energie kwijtraakte. In bewoond gebied was het een ander verhaal geweest. Het huidige object is tussen de 10 en 30 meter in doorsnee, wat behoorlijke schade zou kunnen veroorzaken.

Maar wat als er een nog grotere asteroïde of meteoor op aarde af suist? Eigenlijk kunnen we daar niets tegen doen. Die onheilsboodschap heeft de European Space Operations Centre (ESOC) in Darmstadt vorige maand afgegeven ter gelegenheid van de Internationale Asteroïdedag, Dan kan het uit zijn met de mensheid, een flink stuk ruimtepuin overleven we niet.

De aarde moet meer doen, roepen deskundigen al een tijdje. Vooral omdat het gevaar veel groter is dan gedacht. Tussen 2000 en 2013 werden 26 zware explosies in de atmosfeer waargenomen die afkomstig waren van asteroïden die door de dampkring kwamen. Deze explosies hadden een kracht tussen 1 en 600 kiloton. Dat zijn er veel meer dan eerder werd gedacht. Laat TC4 een waarschuwing zijn.