Asteroïde zoeft langs aarde


asteroide

Gisteravond (Nederlandse tijd) is een asteroïde langs de aarde gevlogen. De flyby was erg dichtbij, ongeveer de helft van de afstand tot de maand. Wat wetenschappers grote zorgen baart, is dat niemand het stuk ruimtepuin zag aankomen. Het brok steen is 2017 AG13 gedoopt en het is een krachtige boodschap dat we de bescherming van de aarde beter voor elkaar moeten krijgen.

De asteroïde is 15 bij 34 meter. Dat is niet enorm, ongeveer net zo groot als de asteroïde die een paar jaar geleden in Siberië neerstortte, maar de snelheid waarmee het brok langs de aarde scheerde was 16 kilometer per seconde. Dat betekent een enorme hoeveelheid energie die losgelaten had kunnen worden op het oppervlak van onze planeet.

Purdue University (VS) heeft de gegevens van de asteroïde inmiddels laten doorrekenen door hun simulator genaamd Impact Earth. Die simulatie toonde aan dat de asteroïde bij de juiste hoek in de atmosfeer was geëxplodeerd met een kracht van 700 kiloton, oftewel een kleine atoombom. Dat had wereldwijd voor problemen kunnen veroorzaken. Drukgolven hadden op het aardoppervlak vernielingen kunnen aanrichten.

Wetenschappers en politici praten al jaren over een efficiënt programma om Near-Earth Objects (NEO’s) op te sporen en eventueel te vernietigen, als ze een gevaar vormen voor de planeet. Ondanks herhaalde aankondigingen dat een dergelijk systeem er zou komen, is er tot nu toe nog geen waterdichte bewaking. Zelfs een systeem van camera’s buiten de dampkring om dergelijke objecten op te merken, is nog niet operatief.