Asteroïde vliegt vlak langs


Vanavond scheert de asteroïde 2012 DA14 vlak langs de aarde. Dit stuk ruimtepuin komt op slechts 34.500 kilometer van de aarde voorbij zoeven; dat betekent dat het binnen de baan van enkele geostationaire satellieten komt. De maan is bijvoorbeeld tien keer zo ver.

Nasa weet ondertussen meer van deze asteroïde. Zo bestaat het ding waarschijnlijk uit 130.000 ton silicaat en heeft het een snelheid ten opzichte van de aarde van 22.000 kilometer per uur. Oorspronkelijk komt deze steen uit de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter, maar sinds enkele eeuwen draait zij rond de zon.

Het is niet onze laatste close encounter dit jaar. In maart krijgen we komeet 2011 L4 op bezoek, die met een goede kijker te zien is. Maar nog meer enthousiasme is er voor de fly-by van Ison, midden november. Deze komeet is waarschijnlijk met het blote oog te zien, mits de hemel helder is. De laatste keer dat Ison een bezoekje aan de aarde bracht, was 10 miljoen jaar geleden. Voorlopers van de mens hebben er waarschijnlijk naar gekeken en niet begrepen wat het was. Nu zullen de lenzen van allerlei observatoria er op zijn gericht om meer te weten te komen van dit brok ruimtepuin.