Asteroïde scheert langs aarde


Over anderhalve week, op 9 november net na het middaguur onze tijd, passeert asteroïde 2005 YU55 onze aarde. Dit gebeurt op kleinere afstand dan de baan van de maan om de aarde – op 324.600 kilometer. Het object is vierhonderd meter groot.

De baan van 2005 YU55 brengt de asteroïde een moment dichter bij de aarde dan de maan.

Nasa verwacht niet dat de aantrekkingskracht van de asteroïde invloed zal hebben op de getijden en beweging van tectonische platen van de aarde. Maar de klomp scheert wel relatief heel dichtbij langs onze planeet en geeft wetenschappers daarmee een mooie kans voor onderzoek. Nu komt 2005 YU55 wel vaker langs, in zijn baan ook langs Venus en Mars, maar deze keer gebeurt het dichterbij dan ooit in de afgelopen tweehonderd jaar.

De asteroïde wordt bestudeerd met behulp van de antennes van het Deep Space Network van Nasa. Er zijn er drie, die door hun strategische plaatsing heel de aarde ‘dekken’. Een antenne staat in Goldstone in de Mojave woestijn (VS), een staat nabij Madrid en de derde antenne staat in Canberra opgesteld, Australië. Nasa hoopt vooral dankzij de Goldstone antenne een goed beeld te krijgen van het oppervlak van de asteroïde.

Er zijn meer asteroïden die in de buurt van de aarde bewegen. Afgelopen zomer werd 2010 TK7 ontdekt, die zich net als onze planeet ook in een baan om de zon begeeft.

Beeld: Nasa

Follow Faqtman on Twitter