Asteroïde: het is de wind waardoor je sterft

Het is niet de inslag die je nekt


asteroïde

Een enorme asteroïde vliegt op aarde af. Binnen een paar uur is de inslag. Enig idee waardoor je er straks niet meer zult zijn? Britse wetenschappers hebben het voor je uitgezocht en het antwoord is even ontnuchterend als onverwacht: wind.

Natuurlijk, als je je bevindt op de plek waar de asteroïde neerkomt, dan kom je om door de druk of de hitte. Maar verder weg zullen miljoenen mensen het loodje leggen door zeer harde winden, zeggen onderzoekers van de University of Southampton. De druk van de inslag gecombineerd met een enorme warmteontwikkeling zullen er voor zorgen dat orkanen ontstaan zoals we die op aarde normaal niet kennen.

Die kunnen stevige gebouwen omver blazen. In een simulatie lieten de Britten een grote asteroïde neerkomen in zee, 100 kilometer van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Tot hun verbazing gaf de computer aan dat maar 8 procent sterft door de tsunami die daarvan het gevolg is. Iets meer dan 90 procent komt om door de wind.

Hoe goed zijn deze voorspellingen? Laten we hopen dat we het nooit zullen weten. De kans dat een grote asteroïde de komende eeuw de aarde raakt, is rond de 0,01 procent. Verschillende ruimtevaartorganisaties zijn al bezig een afweersysteem te bedenken.