Arme vrouw heeft liever meisje


Aan welk kind hecht je meer waarde: je zoon of je dochter? Vraag het aan een gemiddelde moeder en ze zal antwoorden dat al haar kinderen haar even lief zijn. Dat is een prachtig antwoord, maar ook een leugen. Diep van binnen hebben moeders – en zelfs grootmoeders – wel degelijk een voorkeur voor bepaalde (klein-)kinderen. Dat is weer eens aangetoond in een onderzoek naar de moedermelk van Keniaanse vrouwen.

Een jongetje of een meisje? Voor arme vrouwen is de keuze belangrijk.

De moedermelk van 83 vrouwen op het platteland werd gekolfd en de samenstelling gemeten. Het resultaat is opmerkelijk: arme vrouwen geven vettigere (en dus betere) melk aan hun dochters dan aan hun zonen. Bij rijkere vrouwen (zij die meer vee hadden) is het juist andersom, daar krijgen de jongetjes de beste melk.

De theorie is dat arme vrouwen meer waarde hechten aan gezonde dochters omdat die via een goede huwelijkspartner op de sociale ladder kunnen klimmen. De kleinkinderen die dat oplevert hebben betere kansen om te overleven en de genen van de grootmoeder verder te verspreiden. Rijkere vrouwen prefereren jongetjes omdat die vaak meerdere vrouwen krijgen en dus een grote kinderschare voortbrengen. Ook dan worden de genen goed verspreid.

Dit is niet het eerste onderzoek naar de rol van het geslacht bij armoede. Uit ander onderzoek blijkt dat hongerige vrouwen vaker meisjes krijgen. Die kunnen zelf weer baren en dus de bevolking op peil houden. Jongetjes heb je minder nodig, één man kan immers meerdere vrouwen zwanger maken.

Het onderzoek staat in het vakblad Journal of Physical Anthropology.

Follow Faqtman on Twitter