Arme Amerikaan sterft eerder

Levensverwachting afhankelijk van geboorteplek


Amerikaanse graven
Begraafplaats in Hartford, Connecticut.

Op het eerste gezicht zijn de laatste levensverwachtingscijfers van de Verenigde Staten best positief. In de afgelopen dertig jaar zijn Amerikanen gemiddeld iets meer dan vijf jaar ouder geworden. Vooral mannen zijn bezig met een inhaalslag. Maar de University of Washington in Seattle besloot de cijfers eens wat nauwkeuriger te bekijken. Daar komt een heel ander beeld door naar voren.

De levensverwachting van een Amerikaan heeft alles te maken met waar hij of zij wordt geboren. Is dat in de staat Colorado, dan wordt de desbetreffende persoon waarschijnlijk behoorlijk oud. In de gemeente Summit County bijvoorbeeld, worden mensen gemiddeld 86,8, hoger dan de grootste uitschieter in Europa, Andorra.

Maar wie in de gemeente Oglala Lakota ter wereld komt, kan slechts uitzien naar 67,2 jaar, minder zelfs nog dan in Irak, waar 67,7 de norm is. In die gemeente wonen bijna alleen maar oorspronkelijke inwoners van Amerika.

Maar ook in het veel blankere Owsley County, Kentucky, is het niet best gesteld met de levensverwachting. Daar worden kinderen die drie jaar geleden zijn geboren waarschijnlijk 70,2 jaar; voor iemand die in 1980 werd geboren, was dat nog 72,4. Kinderen worden dus minder oud dan hun ouders.

De extreme verschillen in de VS worden veroorzaakt door de grote ongelijkheid daar, concluderen de onderzoekers. Vooral de lagere klassen hebben last van overgewicht, te weinig beweging en ze roken. Daardoor worden ze sneller ziek. Daarnaast is de gezondheidszorg in sommige gebieden bijzonder slecht geregeld. Dat is vaak in gebieden met hoge armoede, werkloosheid en lage scholing.

Al die factoren beïnvloeden elkaar en zorgen dat de levensverwachting zelfs aan het dalen is in bepaalde regio’s. Dat terwijl andere gebieden tot de top van de wereld behoren.