Ark verdeelt Amerika


ark

De opening van een ‘ark van Noach’ in Kentucky deze week heeft de gemoederen in de Verenigde Staten aardig verhit. Wetenschappers demonstreren voor de ingang met borden waarop te lezen is dat het museum in de ark kinderen ‘vergiftigt’ met onzin. In de kooien die in de ark zijn gebouwd, zijn onder andere dinosauriërs te zien, die dus samen met mensen leefden.

Tussen de 40 en 50 procent van de Amerikanen gelooft dat de mens pas 10.000 jaar geleden ontstond en precies op de manier die in de Bijbel staat omschreven. God creëerde Adam en Eva in de Hof van Eden. In dit wereldbeeld is geen ruimte voor een evolutie van miljoenen jaren, laat staan voor dinosauriërs die ver voor de mensheid op de aarde rondliepen.

Darwin en zijn theorie dat de huidige dieren – inclusief de mens – zich ontwikkelden uit minder ontwikkelde voorgangers, vinden veel Amerikanen het werk van de duivel. Zij geloven immers in een wereld waarin niets ouder is dan 10.000 jaar, niet voldoende tijd voor een dergelijke ontwikkeling. Ondanks alle wetenschappelijke bewijs dat de aarde 4,5 miljard jaar oud is en 3,8 miljard jaar geleden de eerste eencelligen ontstonden.

De ark drijft dit conflict op de spits, vooral omdat het project een aantal belastingvoordelen heeft gehad van de overheid. De staat Kentucky heeft bovendien meer dan een miljoen dollar gestoken in een toegangsweg naar de ark. Daarmee maakt Kentucky de scheiding tussen staat en kerk ongedaan, zeggen tegenstanders. De ark trekt toeristen en is daarom goed voor de staat, zeggen politici.

Bovendien heeft de ark een heuse wetenschapper in dienst, Nathaniel Jeanson. Hij is afgestudeerd in moleculaire biologie aan de prestigieuze Harvard universiteit en gelooft ook in een jonge aarde. Harvard en veel van de wetenschappers daar hebben afstand genomen van Jeanson, die wordt omschreven als een ‘slecht geïnformeerde’ wolf in schaapskleren. De basis voor het vak waarin hij is afgestudeerd is overigens evolutie.

Toegang tot de ark kost 40 dollar, plus een tientje om te parkeren. Een plan van tegenstanders om bij de ingang een groot reclamebord neer te zetten waarin de bezoekers wordt gewezen op het onzinnige karakter van de tentoonstelling gaat niet door. Geen enkel bedrijf dat reclameborden verhuurt, durft het aan.