Archeologische vondst dankzij IS

Paleis lag onder schrijn


Nabi Yunus schrijn

IS moet weinig hebben van archeologische schatten. Ze hebben grote delen van Palmyra vernietigd en ook in het oeroude Nimrud hebben ze huis gehouden. Toch zitten er ook goede kanten aan hun religieus geïnspireerde vernietigingen. In Irak hebben archeologen dankzij IS een spectaculaire vondst gedaan.

De archeologen gingen naar Mosul om daar na het verdrijven van IS te kijken hoe het stond met de schrijn van Nabi Yunus, voor westerlingen beter bekend als de Bijbelse Jonas. De schrijn was grotendeels vernietigd en Islamitische Staat had er tunnels onder gegraven ter verdediging van de stad. Toen de archeologen daarin afdaalden, beseften ze dat er onder de schrijn een complex ligt.

Het blijkt om het paleis van koning Esarhaddon van Assyrië te gaan. Dat was duidelijk toen in de gangen een tablet werd aangetroffen met zijn naam er op. Het paleis is 2700 jaar oud. In die tijd heerste de koning over een gebied van hedendaags Egypte tot Turkije. Het paleis is gebouwd door koning Sennacherib, maar tot nu toe was onbekend waar het zich bevond.

Het gebied rond de schrijn wordt al vanaf de negentiende eeuw onderzocht door archeologen, omdat ze hopen meer oudheidkundige schatten te vinden. Maar tot nu toe zonder succes. Pas door de vernietiging van andere gebouwen komen nieuwe ontdekkingen aan het licht. Eerder gebeurde dat ook al in Afghanistan.

Het is nu zaak om de provisorische tunnels te verstevigen, zodat er gedetailleerd onderzoek kan plaatsvinden naar het paleis. Veel van het meer archeologen de tunnels afdalen. De vondsten die bij een eerste onderzoek zijn gedaan, zijn al spectaculair, dus de hoop is dat er nog veel meer moois onder de grond ligt.