Archeologische vondst: BH


Dames die tot de 19e eeuw hun borsten wilden ondersteunen, droegen een corset. Dat was een lastig kledingstuk dat je niet zo maar aan- en uit kon trekken. Vandaar dat eind 19e eeuw de bustehouder werd uitgevonden, een handig setje cupjes met elastische houders.

Foto: Universit├Ąt Innsbruck/Beatrix Nutz.
Althans, dat dachten we tot nu toe. Alleen hebben hebben archeologen net een BH uit de 15e eeuw gevonden in een Oostenrijks slot.

Op slot Lengberg in Tirol werden door de universiteit van Innsbruck de resten van een BH gevonden. De archeologen denken dat het kledingstuk tussen 1440 en 1485 moet zijn gedragen. Een datering van het kledingstuk met de C14 methode bevestigt de ouderdom van de linnen BH, zo bericht de Oostenrijkse Kronen Zeitung.

De archeologen vonden de bustehouder boven een plafond, waar oude kleding als isolatie werd gebruikt. In totaal waren 2700 textielfragmenten in de kruipruimte gepropt, waaronder ook een mannenonderbroek – nog een kledingstuk waarvan men dacht dat pas later werd uitgevonden. De universiteit wil de kledingstukken volgend jaar in een wetenschappelijke publicatie beschrijven.