Archeologen-fittie in Griekenland


Troje

Heeft hij, of heeft hij niet? Dat is de grote vraag die archeologen bezig houdt. Hij is Christofilis Maggidis, gerenommeerd archeoloog, Griek van geboorte, werkzaam voor het al even respectabele Dickinson College in de VS. Meneer Maggidis beweert iets heel belangrijks te hebben gevonden, de troon van Mycenae. Dat was het koninkrijk dat het opnam tegen Troje en volgens de legendes won dankzij het roemruchte houten paard.

Maggidis zegt dat hij twee jaar geleden een stuk kalksteen heeft gevonden dat volgens hem deel uitmaakt van de troon waarop de heersers van Mycenae zaten. Die twee jaar is nodig geweest om het te identificeren. Dankzij versieringen is hij er zeker van dat het daadwerkelijk een belangrijk deel is van de troon.

Maar het Griekse ministerie van Cultuur ontkent dat het brok steen een deel van een troon zou zijn. Er zouden volgens de ambtenaren ook geen aanwijzingen zijn hoe een stenen troon er uit zou moeten zien, aangezien er op het Griekse vasteland ooit een is gevonden. Alleen op Kreta is vergelijkingsmateriaal voorhanden.

Volgens het ministerie is de steen een onderdeel van een ordinaire waterbak, maar Maggidis zegt dat zijn vondst wel degelijk is gemaakt om op te zitten. Hij wil graag toestemming van de overheid om verder te graven en de rest van de troon te vinden, maar gezien de ruzie die is ontstaan, is het onzeker of hij die gaat krijgen.

Hoe gaat het aflopen? De internationale gemeenschap van archeologen zal zich de komende tijd over de vondst buigen, een proces dat peer review heet. Uiteindelijk zullen zij waarschijnlijk de doorslag geven. Maar ruzies onder historici hebben de neiging soms lang door te gaan.