Archeologen doen bizarre vondst


begraven bruinvis

Britse archeologen hebben een bizarre vondst gedaan op het Kanaaleiland Guernsey. Daar deden ze een opgraving van een middeleeuws kerkhof. Ze vonden een graf dat perfect oost-west lag, zorgvuldig en diep gegraven, zoals gebruikelijk was bij monniken in die tijd. Maar toen ze het openden, vonden ze in het graf de resten van een kleine bruinvis.

De archeologen van Oxford University staan voor een raadsel. Nooit eerder hebben ze een zeedier gevonden dat volgens de christelijke tradities was begraven. Voor de rest liggen op de begraafplaats alleen monniken. Ergens in de Middeleeuwen is dit zeezoogdier met alle eer begraven alsof het een mens was, klaar om op de dag des oordeels weer op te staan.

Helemaal merkwaardig is dat de zee maar tien meter verderop ligt. Een dood zeedier zou je normaal teruggooien in de golven. Bovendien is het lijk intact, mensen hebben er niet van gegeten of de kostbare olie uit de bruinvis gewonnen om bijvoorbeeld lampen mee te vullen. Het is echt alsof het een mens is.

Archeologen doen wel vaker vreemde vondsten, maar deze kunnen ze moeilijk verklaren. De dolfijn heeft in het christendom wel een symbolische betekenis, een dier waar de bruinvis op lijkt. Het christelijke vissensymbool, of ichtus, stelt een dolfijn voor. De oude Griekse god ichtus was de zoon van een dolfijn, volgens de mythes. Maar of de monniken van Guernsey dat nou hadden bedacht toen ze dit graf maakten?

Een andere verklaring kan zijn dat ze de bruinvis begroeven om hem te bewaren voor vlees en olie. Dat deden meer Europese volkeren. Door het begraven vergaan dieren minder snel. Maar waarom ze dat zouden hebben gedaan op een begraafplaats? Een dier hoor je niet in gewijde grond te stoppen. De archeologen hebben zich er dus maar bij neergelegd dat ze het mysterie waarschijnlijk nooit zullen oplossen.