Appelslak vult zijn eitjes met ongewoon gif


Nee, die roze bolletjes zijn geen snoepjes, maar de met neurotoxine gevulde eitjes van de appelslak. Het gif beschermt de babyslakjes tegen roofdieren.

Het neurotoxine, PcPV2 genoemd, is ongewoon voor dieren. Ten eerste, omdat het om een AB-toxine gaat, wat alleen bepaalde planten en bacteriën (zoals de Clostridium botulinum die het ook voor mensen dodelijke gif botuline maakt) zouden bezitten. Ten tweede, omdat de appelslak het op een bijzondere manier maakt, namelijk door de combinatie van een paar moleculen dat lijkt op die van het immuunsysteem van andere dieren.

De embryonale slakjes zelf zijn overigens immuun voor het neurotoxine, doordat ze speciale enzymen hebben die PcPV2 in stukjes knippen. Die stukjes eiwit dienen vervolgens perfect als voedsel voor de ontwikkeling, schrijven de betreffende onderzoekers in PNAS.

Roofdieren vinden het giftige goedje een stuk minder fijn. Het legt hun zenuwstelsel plat, met dodelijke afloop. Alleen de rode vuurmier overleeft het snoepen van de eitjes. Hoe ze dat doen, is vooralsnog een raadsel.

Foto: Horacio Heras