‘Appels worden zoeter door klimaat’


Stijgende temperaturen zijn er voor verantwoordelijk dat appels steeds zoeter worden. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Nationale Instituut voor de Wetenschap van Fruitbomen in Japan. Ze hielden gegevens bij van de appeloogsten in twee Japanse boomgaarden tussen 1971 en 2010. Daaruit zou blijken dat de smaak van de appels duidelijk is veranderd.

De gegevens zijn afkomstig uit de regio’s Nagano en Aomori, waar het in die periode ongeveer 0,3 graad warmer is geworden per periode van 10 jaar. Daardoor gaan bomen eerder bloeien en hebben de appels langer de tijd om zich te ontwikkelen. Ze produceren daarbij meer suiker en minder zuren, ontdekten de Japanners.

Maar de appels veranderden ook van textuur, zo zijn ze meliger en minder stevig geworden. De appels houden ook meer water vast, wat rotting bespoedigt.

Er zijn de afgelopen jaren meer studies uitgevoerd naar de effecten van hogere temperaturen op de natuur. Zo groeien er wereldwijd meer besjes – eetbaar en giftig – en neemt de visstand bij bepaalde soorten toe. Vissen leven ook in steeds noordelijkere wateren, zoals de recente toename van kabeljauw bij IJsland aantoont. Het betekent ook dat Nederlandse boeren kunnen overwegen om zonnebloemen, soja en perziken te gaan verbouwen.

Het onderzoek staat in Nature Scientific Reports.