Appels goed voor cholesterol


In de Engelstalige wereld is het een gevleugelde uitdrukking: an apple a day, keeps de doctor away. En wat blijkt? Het klopt als een bus. Een nieuw Brits onderzoek toont aan dat de consumptie van minstens één appel per dag zorgt voor lagere cholesterolwaarden bij mensen boven de 50.

Personen bij wie de cholesterol te hoog is, krijgen nu vaak statine voorgeschreven. Dit medicijn kent echter nogal wat bijwerkingen, waaronder huiduitslag, flinke hoofdpijn en spierverlamming. Mensen die daar last van hebben, kunnen net zo goed dagelijks een appel eten, zeggen onderzoekers uit Oxford in het British Medical Journal.

Bij een test onder duizenden mensen met verhoogd cholesterol bleek een appel net zo goed te werken als medicijnen. De onderzoekers hebben uitgerekend dat een dagelijkse appel in het Verenigd Koninkrijk per jaar 8500 doden zou schelen. Deze mensen zouden anders bezwijken aan de gevolgen van hun verhoogde cholesterol.

De onderzoekers waarschuwen wel dat niemand die nu medicijnen krijgt tegen een verhoogde cholesterol daar zonder tussenkomst van een arts mee moet ophouden.