Apollo 10: vliegende drollen


Hoe gaan astronauten naar het toilet? Het is een vraag die André Kuipers eindeloze keren heeft moeten beantwoorden. Hij had gelukkig een goed werkend toilet. De astronauten aan boord van Apollo 10, die in 1969 rond de maan vlogen, hadden minder gelukt. Het toilet in hun capsule werkte niet goed, blijkt uit documenten die net zijn vrijgegeven.

Thomas Stafford, John Young en Eugene Cernan zagen daardoor hun eigen drollen door de cockpit zweven. Door het gebrek aan zwaartekracht waren de uitwerpselen los gekomen uit de plastic zak die normaal voor opslag werd gebruikt. Wat volgt is een hilarisch stukje ruimtevaartgeschiedenis. De drie astronauten proberen te ontdekken van wie de drollen zijn die ze om de oren vliegen.

‘Mijn poep was plakkeriger’, vertelt astronaut Stafford als er nog een drol binnen komt drijven. Young beweert dat zijn poep zachter is dan wat ineens onder zijn neus langs komt. De stenograaf van Nasa tekende het allemaal keurig op voor het nageslacht (zie foto). Maar na terugkomst werd deze informatie te gênant bevonden en voorlopig als ‘vertrouwelijk’ bestempeld.

Nasa keek na deze missie het toiletsysteem na. Het bleek dat de plastic zak waarin de astronauten moesten mikken niet goed functioneerde. Ingenieurs gingen daarna hard aan het werk om nieuwe toiletten te maken. Dat leidde uiteindelijk tot een soort stofzuiger die de drollen richting een tank dirigeert.