Apenverdriet na dood is groot


De dood van een familielid of vriend maakt chimpansees waarschijnlijk net zo droevig als mensen. Sterker, deze mensapen doen zelfs aan een soort palliatieve zorg voor de stervende en rouwen als de laatste ademtocht is uitgeblazen.

Beste vrienden rouwen om elkaar
Beste vrienden rouwen om elkaar
Dit blijkt uit een studie van enkele sterfgevallen onder chimpansees, waarbij ook de reactie van twee moeders op de dood van hun babyapen werd gevolgd. Het leverde hartverscheurend onderzoeksmateriaal op. De moeders konden lange tijd hun dode kind niet loslaten en liepen weken met de verdroogde lijkjes rond.

In het geval van de stervende Pansy, een terminale chimp in gevangenschap, verzamelden haar familieleden zich om haar heen, en vlooide haar dochter haar tot het einde. In de weken na Pansy’s dood aten de apen veel minder en bleven ze uit de buurt van haar ‘sterfbed’.

Volgens psycholoog James Anderson van de universiteit van Stirling (Schotland) die het onderzoek leidde, reageren chimpansees net zo verschillend als menselijke individuen. Afhankelijk van hun karakter en relatie met de overledene.

Eminente primatologen als Frans de Waal bevestigen de indrukken van Anderson. Mensapen zijn in staat tot onpeilbaar ‘verdriet’. Alleen is nog niet duidelijk of chimpansees behalve besef van de dood van anderen, ook besef hebben van hun eigen sterfelijkheid.

Naar aanleiding van zijn onderzoek pleit Anderson voor meer consideratie voor chimpansees die met een sterfgeval in hun groep hebben te maken. In plaats van een terminaal zieke aap te verwijderen, zou hij of zij misschien beter tot op het laatst in de groep kunnen blijven.

Beeld: Patries71