Apenerotiek als voorbeeld


Nog steeds partnerloos? Geen vuurwerk in bed? Op de Apenheul kun je binnenkort verleiding leren van de berberapen.

Het paarseizoen van de berberapen en doodshoofdaapjes staat voor de deur. Geschikte partnerapen worden gezocht en meestal gevonden. Die zoektocht loopt niet altijd vanzelf.

En van al die apenerotiek komen kleine aapjes. Hier de berberaap. Foto: Karyn Sig.
Daarom zijn singles van Nederland op zaterdagmiddag 9 oktober van harte uitgenodigd in Apenheul om te ontdekken hoe het zit met hún keuze van een geschikte partner. Het uitzoeken van een partner blijkt niet altijd even rationeel als we denken en de vlinders in onze buik blijken vaak misleidend. Hoe het zit met de biologische achtergrond van de partnerkeuze staat centraal tijdens deze middag, uitsluitend bedoeld voor singles.

Bioloog Patrick van Veen (schrijver van o.a. Help, mijn baas is een aap) en zijn collega’s nemen de singles op 9 oktober mee op ontdekkingstocht langs de biologische drijfveren van de partnerselectie. Is geur misschien belangrijker dan uiterlijk? Selecteren mannen op een andere manier hun partner dan vrouwen?

De deelnemers ontdekken hoe we onze eigen natuur kunnen misleiden Bonobo’s in Apenheulmet een beetje lipgloss en gel en waarom vrouwen soms de voorkeur hebben voor een stoere man en soms voor de zorgzame.