Apen zijn soms onzeker


Is twijfel een puur menselijke emotie? Nee, zeggen onderzoekers, apen hebben het ook.

Ooit dachten we dat mensen uniek waren. We zijn intelligent, we hebben complexe emoties en we hebben allerlei sociale regels. Die stelling klopt allang niet meer, steeds meer dieren blijken ‘menselijke’ trekjes te vertonen.

Zoals de makaken, een apensoort die onzeker kan zijn. Onderzoekers van Georgia State University leerden makaken een joystick te bedienen. Als een scherm waar de apen naar keken grove pixels bevatte, dan moesten de makaken een cursor met de joystick naar rechts bewegen. Had het scherm fijne pixels, dan moest de cursor naar links.

Een makaak twijfelt ook wel eens. Foto: Muhammad Mahdi Karim.

Iedere keer dat de apen het goed deden, kregen ze een traktatie. Maakten ze een fout, dan bevroor het scherm eventjes en kregen ze niets.

Op het scherm was ook nog een derde optie, de apen konden de cursor op een vraagteken zetten als ze niet zeker waren van het antwoord. Ze kregen dan geen traktatie, maar het scherm bevroor ook niet. In twijfelgevallen, als het scherm tussen grof en fijn in zat, klikten de apen daar vaak op.

Volgens de onderzoekers betekent deze uitkomst dat de apen de emotie ‘ik weet het niet zeker’ hebben. Weer een uniek menselijk trekje minder.