Apen voor de televisie


In Duitsland loopt op dit moment een mal experiment. In de dierentuin van Stuttgart is door de Amerikaanse onderzoekster Amy Parish een televisie ingebouwd in het verblijf van een groep bonobo’s of dwergchimpansees. Onderaan de televisie zitten vijf knoppen, zodat deze mensapen zelf kunnen bepalen welke zender ze bekijken.

Alleen is er voor de dieren geen The Voice of GTST, maar slechts themakanalen waarop ze andere bonobo’s kunnen zien. Ze hebben onder andere de keuze uit seks, agressie en spelende apen. De vraag die de onderzoekster beantwoord wil zien, is welk kanaal de bonobo’s kiezen en wie op de knoppen drukt.

Een vrouwtje heeft tot nu toe als eerste ontdekt hoe de knoppen werken. Andere bonobo’s zijn nieuwsgierig en zitten voor het scherm, terwijl anderen niets van het apparaat moeten hebben. Tot het voorjaar van 2014 zullen ze worden bestudeerd.

Bonobo’s kunnen televisie kijken. Dezelfde onderzoekster heeft apen in het wild opnamen laten zien van soortgenoten. Daarbij werd hard gekrijst zodra een roofdier in beeld kwam. Toen op het scherm een slang te zien was, vluchtten alle dieren de bomen in.

De onderzoekster is benieuwd of de apen in gevangenschap ook zo heftig reageren.