Apen spreken dialect


Je kunt horen waar gibbons vandaan komen. Ze spreken namelijk in een lokaal dialect.

Een ongetraind oor hoort misschien alleen maar krééék, woooook, grom. Maar primatenonderzoekers die zich specialiseren in de communicatie van gibbons horen zó dat het een exemplaar uit Vietnam is. Gibbons hebben namelijk allemaal hun eigen taaltje, afhankelijk waar ze vandaan komen.

Onderzoekers van de universiteit van Göttingen (Duitsland) onderzochten 19 families van nomascus gibbons in China, Laos, Vietnam en Cambodja en namen hun keelgeluiden op.

Een gibbon. Foto: Julie Langford.
Die werden in het laboratorium in Duitsland onderzocht. Daar bleken de dieren hun geluiden allemaal net iets anders uit te spreken. Hoe dichter de dieren bij elkaar woonden, hoe geringer de verschillen.

Dat betekent dat gibbons in dialecten communiceren, concludeerden de Duitsers. Ze zagen de duidelijkste verschillen tussen klanken uit het noorden en zuiden. De kleine mensapen, die oorspronkelijk uit warmere gebieden stammen, zijn richting het noorden geëmigreerd zo denken de Duitsers. De pioniers die naar het noorden trokken hebben hun eigen klanken ontwikkeld.