Vrouwtjesapen seksueel aangetrokken tot herten


sneeuwmakaak met hert

Begin van dit jaar waren biologen verbaasd toen er een foto verscheen van een Japanse aap die probeerde om seks te hebben met een hert. De aap was in de war, zo was de meest gebruikte verklaring voor dit uitzonderlijke gedrag. Of seksueel zo gefrustreerd dat hij zijn lusten op een ander dier aan het botvieren was. Typisch voor een mannetje laag in de pikorde, zo wisten biologen zeker. Maar een nieuwe studie toont aan dat seks tussen apen en herten wel degelijk een dingetje is.

Sterker nog, ook vrouwtjesapen zijn betrapt bij het berijden van mannelijke herten, en dan gaat het niet over op de rug zitten. Het gaat om sneeuwmakaken in een totaal ander deel van Japan dan het mannetje, dus van afgekeken gedrag kan geen sprake zijn. Biologen van de University of Lethbridge (Canada) zagen in het afgelopen jaar 258 pogingen van vrouwelijke makaken om seks met mannelijke herten te hebben. Ook telden ze 67 gevallen van lesbische seks tussen makaken.

Het ging in bijna alle gevallen om jonge vrouwtjes, adolescenten vaak. Die staan bij de makaken bekend om hun seksuele experimenten. Met elkaar, volwassen soortgenoten en klaarblijkelijk dus ook herten. Die laatste diersoort lijkt zich overigens weinig aan te trekken van het wrijven en rijden, ze zijn volgens de biologen uiterlijk onbewogen onder alle aandacht van een andere diersoort. Zelfs als een vrouwtje druk bezig is op hun rug, blijven ze gewoon doorgaan met grazen.

Apen en herten leven in de bergen van Japan vaak samen. Ze delen voedselbronnen en een habitat rond heetwaterbronnen op de hoogvlaktes. Makaken zijn in het verleden door biologen bespied bij het vlooien en verzorgen van herten. Maar de relatie gaat overduidelijk verder dan alleen een beetje aan de vacht plukken, schrijven de onderzoekers in het vakblad Archives of Sexual Behavior.