Apen in de ruimte


Iran heeft een aapje de ruimte in gebracht en het diertje daarna weer veilig op aarde laten landen, zo heeft het Iraanse staatspersbureau bekend gemaakt. De islamitische republiek laat daarmee zien dat het over dezelfde technologie beschikt als de Sovjet Unie en de Verenigde Staten in de jaren vijftig. Die twee landen wisten binnen enkele jaren na hun experimenten met apen mensen in een baan om de aarde te brengen. Iran wil dat in 2020 doen.

Apen zijn vaker de pineut geweest om te testen of ruimtevaart veilig genoeg is voor mensen. Maar ook honden, duiven, kakkerlakken en een hele trits andere dieren is de ruimte in geschoten. De meesten daarvan keerden nooit meer levend op aarde terug. De eerste aap in het ruimtevaartprogramma was Albert, een resusaapje dat in 1948 in een V2 raket werd geplaatst die de Amerikanen op de nazi’s buiten hadden gemaakt. Albert bereikte 60 kilometer hoogte, maar omdat er geen zuurstof aan boord was, stikte hij daar.

De Amerikanen noemden al hun ruimtevaartaapjes daarna Albert en ze versleten er zes bij het testen van hun raketten. Eentje bereikte daadwerkelijk als eerste primaat de ruimte (134 kilometer), maar ook deze pionier stierf. De parachutes aan zijn capsule werkte niet. Pas in 1959 wisten de Amerikanen een aap veilig terug te krijgen op aarde. Pas daarna gingen ze overwegen een mens te gebruiken.

Zo hebben apen de weg geëffend voor mensen in de ruimte. Velen zijn gestorven, de paar die hun reis overleefden werden onhandelbaar door de stress. Één Amerikaanse aap schreef op een vreemde manier historie. Tijdens zijn ruimtereis, met meerdere camera’s op hem gericht, begon het beest zichzelf te bevredigen.