Apen gokken zorgvuldig


gorilla gokken

Apen houden wel van een gokspelletje. Maar net als bij mensen moet er natuurlijk wel iets te winnen zijn. En wat is lekkerder dan een heerlijk stuk banaan? Om hun kans hierop zo groot mogelijk te maken, nemen grote mensapen weloverwogen beslissingen, zo blijkt uit onderzoek van het Max-Planck-Instituut naar gokken.

De onderzoekers legden een aantal chimpansees, orang-oetans, gorilla’s en bonobo’s twee stukken banaan voor: een klein stuk onder een beker die altijd op dezelfde plaats bleef, en een groot stuk, dat onder een van de andere bekers verscholen lag. Die bekers werden vervolgens door elkaar gehusseld.

Aan de aap de keus: gaan voor het kleine stuk banaan, de veilige optie? Of een gokje wagen op het grote stuk, met de kans om met een knorrende maag achter te blijven?

In ruim de helft van de gevallen besloot de aap de gok te wagen. Maar toen de onderzoekers het spel lastiger maakten door extra bekertjes toe te voegen, koos de aap steeds vaker eieren voor zijn geld: het kleinere, maar zekerder stuk banaan.

Dit onderzoek laat zien dat apen, net als mensen, hun kansen afwegen bij het gokken. En daarmee zijn ze slimmer dan tot nu toe gedacht.

(PlosOne)