Apen dreven op vlot naar Amerika


3186409766_e568dba62b_o

Hoe zijn prehistorische apen in Noord-Amerika terechtgekomen? Tot voor kort werd gedacht dat de verre voorouders van apen ‘pas’ vier miljoen jaar geleden van Zuid-Amerika naar Noord-Amerika trokken. Ze konden doorlopen omdat Noord- en Zuid-Amerika toen één geheel gingen vormen. De landengte van Panama zou als eerste boven de zee zijn uitgekomen, zo’n 3,5 miljoen jaar geleden. Maar nu zijn er fossiele tanden gevonden die veel ouder zijn. De vondst laat zien dat de migratie 21 miljoen jaar geleden al moet hebben plaatsgevonden.

De tanden die paleontologen in Panama hebben gevonden, zaten in rotsen van 21 miljoen jaar oud. De tanden werden gevonden tijdens werkzaamheden om het Panama-kanaal uit te breiden. Voor paleontologen wordt op die manier een ware schatkist aan fossielen geopend. De tanden zijn van zeven verschillende apen van een apensoort die eerder onbekend was, Panamacebus transitus.

Toen er tussen Zuid- en Noord-Amerika alleen nog maar oceaan zat, hoe hebben de prehistorische apen de oversteek dan kunnen maken? Dat hele stuk zwemmen is onwaarschijnlijk, maar misschien is de begroeiing de oplossing van het raadsel. De apen moeten haast wel een vlot hebben gemaakt van het plantenmateriaal. De pre-historische apen zouden daarmee de enige soort zijn die de 160 kilometer over de oceaan zijn overgestoken.