Antropomorfisme en risicogedrag


Zelfverzekerde mensen nemen meer risico op gokkasten met een mensachtig gezicht, blijkt uit een Amerikaanse studie.

Sommige mensen trekken hun hondje kleren aan, geven hun auto een naam en praten tegen hun planten. Ze schrijven menselijke eigenschappen toe aan niet-menselijke wezens en voorwerpen. Antropomorfisme heet dat. Uit eerder onderzoek is gebleken dat consumenten objecten met menselijke kenmerken leuker vinden, maar uit een nieuwe studie van de Universiteit van Chicago blijkt dat antropomorfisme ook van invloed is op ons risicogedrag.

In dit apparaat blijf je muntjes gooien als je lekker in je vel zit.

De onderzoekers hebben gekeken hoe mensen omgaan met risico’s als ze worden geconfronteerd met objecten of situaties waaraan menselijke eigenschappen zijn toegeschreven.

Uit het eerste experiment bleek dat proefpersonen die sterk in hun schoenen stonden minder risico ervoeren als ze op een gokmachine speelden, en er eerder op gingen gokken als het apparaat een mensachtig gezicht had, dus als ze er twee ogen, een neus en mond in konden herkennen. Proefpersonen die daarentegen niet zo sterk in hun schoenen stonden, speelden minder snel op een gokkast met menselijke trekjes.

Hetzelfde soort resultaat werd gevonden als proefpersonen zich moesten inbeelden dat ze huidkanker hadden. De proefpersonen die zich krachtig voelden hadden sterker het gevoel dat ze huidkanker te lijf konden gaan als deze ziekte werd beschreven in menselijke termen (een agressieve woekeraar) dan in medische termen (tumor, carcinoom). De proefpersonen die niet sterk in hun schoenen stonden ervoeren juist minder controle als de kanker werd beschreven in menselijke termen.

Deze informatie is niet alleen handig voor de casinobazen in deze wereld (zorg voor gokautomaten met mensachtige eigenschappen op plekken waar klanten zich door bijvoorbeeld muziek zelfverzekerd voelen), maar ook voor mensen die vechten tegen een bedreigende ziekte: sta je sterk in je schoenen beschrijf de ziekte dan in menselijke termen. Het is nog niet duidelijk of je er ook sneller door geneest, maar je ervaart in ieder geval wel meer controle. En dat is ook wat waard.

Bron: Journal of Consumer Research. Foto: Volodymyr Vechirnii, Dreamstime