Antisemitisme terug in Duitsland


Holocaus monument Berlijn
Het Holocaus monument in Berlijn.

Veel ophef in Duitsland vanwege een nieuwe studie. Die toont aan dat het antisemitisme aan Berlijnse scholen de spuigaten uitloopt. ‘Vieze jood’ is een heel normaal scheldwoord voor de scholieren en geschiedenislessen waarin de jodenvervolging wordt behandeld, lopen vaak uit op chaos. Schoolbibliotheken moeten de atlassen achter slot en grendel bewaren, anders krassen scholieren met pen de staat Israël weg.

Voor het onderzoek door het American Jewish Committee (AJC) werden 27 leraren op het voortgezet onderwijs ondervraagd. Hun verhalen stemmen voor het grootste gedeelte overeen: de jodenhaat is terug in Duitsland. Maar in plaats van de nazi’s, zijn het nu leerlingen van Turkse en Noord-Afrikaanse afkomst die zich te buiten gaan aan antisemitisme. Velen van hen vereren Hitler, ‘die zijn karwei helaas niet heeft afgemaakt’. Joodse leerlingen moeten soms van school omdat ze geen leven meer hebben.

Dat zulke dingen uitgerekend in Duitsland gebeuren, is natuurlijk zeer wrang. De reacties op het onderzoek zijn dan ook heftig. Men spreekt al van de ‘Intifada im Klassenraum’. Vooral omdat leraren in het onderzoek aangeven totaal niet te weten wat ze moeten doen als ze worden geconfronteerd met jodenhaat. Voor omgang met rechts-radicale leerlingen is er een protocol (als de Hitlergroet wordt gebracht bel je de politie) maar voor Arabische en Turkse leerlingen die dezelfde sentimenten uitspreken is er niets bedacht.

Wat de leraren verder opvalt is hoezeer deze groepen leerlingen geloven in samenzweringstheorieën en vooroordelen. IS zou zijn bedacht door de CIA in samenwerking met Israël ‘om moslims een slechte naam te geven’. Ook geloven ze dat de media en de financiële wereld door joden wordt gecontroleerd. Docenten horen bovendien geregeld dat joden moordenaars en landdieven zijn.

Naar aanleiding van het onderzoek is de AJC op 21 Berlijnse scholen begonnen met cursussen om docenten weerbaarder te maken tegen antisemitisme. Dat moet zorgen dat ze minder met een mond vol tanden staan als nationalistische Turken of salafistische Noord-Afrikanen hun jodenhaat tentoonspreiden.