Antilliaanse slaven uit Kameroen


Er is verbazingwekkend weinig bekend over de herkomst van slaven in het Caribisch Gebied. Nieuw DNA-onderzoek verandert dat. Het genetische materiaal dat is verzameld uit de botten van drie slaven die werden gevonden in Zoutsteeg op Sint Maarten blijkt afkomstig uit Kameroen, Nigeria en Ghana.

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder onderzoekers uit Leiden, heeft via nieuwe methodes DNA weten te halen uit de verweerde botten. Dat werd vergeleken met DNA-monsters van mensen uit Afrika. Zo kon worden vastgesteld waar deze drie slaven vandaan kwamen voor ze naar de Nederlandse kolonie werden gebracht.

Tussen 1500 en 1850 zijn 12 miljoen slaven uit Afrika naar de Nieuwe Wereld vervoerd, meestal om te werken op plantages. Veel van deze slaven kwamen van de westkust van Afrika, dat daardoor de naam ‘Slavenkust’ kreeg. Administraties werden nauwelijks bijgehouden over de oorsprong van deze mensen.

Onderzoek wordt bemoeilijkt omdat de stoffelijke overschotten vaak bloot staan aan omstandigheden die de afbraak van DNA bespoedigen. Een nieuwe techniek, die strengetjes DNA als puzzelstuk samen legt om een beeld te laten ontstaan, zorgt dat sommige botten toch hun geheimen prijs geven.

Het onderzoek is gepubliceerd in Pnas.