Antieke stad ontdekt in Griekenland


vlochos

Je zou zeggen dat onderhand elke vierkante meter van Griekenland wel door archeologen is afgegraven. Toch is het Zweedse oudheidkundigen gelukt om nog een complete antieke stad te vinden. Het gaat om Vlochós, ongeveer 550 kilometer ten noorden van Athene. Daar ligt een bergachtig gebied; archeologen gingen er altijd vanuit dat het een dunbevolkt gebied was geweest, maar er ligt dus een complete stad.

Een stad op een heuvel. Dat daar ‘iets’ lag, wisten archeologen al veel langer, er zijn wat ruïnes te zien. Maar tot nu toe ging men er vanuit dat het om een onbelangrijk dorpje ging. Pas toen een team van de universiteit van Göteborg er in het kader van een ander project ging kijken, viel het kwartje.

Een eerste studie in september van dit jaar van twee weken leverde bewijs op dat er een stadsmuur was geweest, torens en een poort; geen kenmerken voor een onbelangrijk dorpje. Met grondradar werd een centraal plein gevonden, een stadhuis en complete wijken. In totaal bedroeg het gebied binnen de muren 40 hectare.

Ook vonden de Zweden munten en aardewerk, wat het identificeren en dateren van de stad een stuk makkelijker maakte. Vlochós begon flink te groeien in de vijfde eeuw voor Christus en maakte een bloeitijd mee in de vierde en derde eeuw voor onze jaartelling. Toen werd de stad verlaten en veranderden de gebouwen in ruïnes. Waarom is niet helemaal duidelijk, mogelijk heeft het te maken met de Romeinse verovering van het gebied.

Volgend jaar keert het team terug om verder te gaan met de opgraving. Ze hopen dan te ontdekken hoe deze stad kon opbloeien in een uithoek van Griekenland. En, minstens zo belangrijk, waarom er zo plotseling afscheid van werd genomen.