Antieke Chinese graffiti klaagt over weer


Chinese graffiti

Langere periodes van droogte kan leiden tot politieke omwentelingen. Dit gebeurde in het oude Mesopotamië, Egypte en bij de Maya’s in Midden-Amerika. Én in China, blijkt uit nieuw onderzoek aan de hand van oeroude graffiti op grotwanden in het land. De analyse van deze teksten is gedaan door de Chinese Academie van Wetenschappen.

De Dayu Grot is gelegen in de Quin-Ling bergketen in het centrum van de Volksrepubliek China. Veel Chinezen hebben door de eeuwen heen teksten op de wanden achtergelaten. Zeven van die teksten hebben betrekking op de lokale droogte. Twee elk uit de 16e en 18e eeuw en drie uit de 19e eeuw.

Een voorbeeld uit 1707: ‘Op de achtste juni in het 46ste jaar van de regering van keizer Kangxi, de Qing-dynastie, kwam de gouverneur van het district Ningxiang in deze grot om te bidden.’ Veel mensen volgde het voorbeeld van de gouverneur, omdat de grot werd beschouwd een heilige plaats. Maar de plek had ook een profane betekenis in tijden van droogte: de lokale bevolking kwam er om water te halen.

Door de samenstelling van de verf in de opschriften te onderzoeken, is te achterhalen wanneer de droogtes waren. Zo is een weerkalender te maken van de afgelopen eeuwen. Ontdekkingen in grotten tonen mogelijke verbanden tussen klimaatverandering en de vernietiging van verschillende Chinese dynastieën van de afgelopen 1800 jaar. Zoals de Tang, Yuan en Ming dynastieën.

Zo vertellen opschriften over de droogte van 1528 én van ernstige sociale problemen in dat jaar. De gevolgen waren een grote hongersnood en zelfs gevallen van kannibalisme in de regio. Ook de negentiende eeuw kende grote klimaatproblemen en politieke omwentelingen, zo schrijven de Chinezen in het vakblad Scientific Reports.