Antibiotica verhoogt kans op miskraam


zwanger

Vrouwen die proberen zwanger te worden, moeten voorzichtig zijn bij het nemen van antibiotica. Een nieuwe studie toont een link aan tussen het gebruik van deze medicijnen en miskramen in het eerste deel van de zwangerschap. Het gaat om antibiotica die worden voorgeschreven voor onder andere urineweginfecties.

De studie, van de Université de Montréal in Canada, analyseerde de gegevens van 95.000 vrouwen. Daaruit bleek dat vijf specifieke antibiotica de kans op een spontane abortus in het eerste trimester met 50 procent laten toenemen. De resultaten werden gecorrigeerd naar het toch al hoge risico van een miskraam in het begin van een zwangerschap.

Het gaat om macrolide, quinolone, tetracycline, sulfonamide en metronidazole. Dat zijn antibiotica die artsen onder andere voorschrijven bij clamydia, ernstige acne en tekenbeten. Deze antibiotica kunnen ook worden voorgeschreven aan het begin van een zwangerschap. Juist dan zijn vrouwen gevoeliger voor een ontsteking, waardoor een arts wellicht makkelijker naar een van deze middelen grijpt.

Nitrofurantoïne, een antibioticum dat wordt ingezet tegen urineweginfecties, bleek geen effect te hebben op de zwangerschap.

Hoe antibiotica de kans op een miskraam verhogen, weten de Canadese onderzoekers nog niet. Eerdere studies hebben juist aangetoond dat antibiotica de kans op een te vroege geboorte en een laag geboortegewicht doen afnemen. Meer onderzoek is nog om de exacte link tussen deze medicijnen en zwangerschap in kaart te brengen.