Antibiotica leidt tot astma


astma

Krijgen kinderen onder de leeftijd van twee bepaalde antibiotica, verandert dit hun darmflora duurzaam. Dit op zijn beurt is van invloed op de toekomstige ontwikkeling van hun gezondheid, hebben onderzoekers ontdekt. Deze kinderen lijden vaak aan astma en hebben later een verhoogd risico op overgewicht. Het moet dan ook zorgvuldig worden overwogen of en welke antibiotica kleine kinderen krijgen, zeggen onderzoekers in het tijdschrift Nature Communications.

Dat antibiotica schade kunnen aanrichten aan de darmflora is niet nieuw. De bacteriedodende middelen werken niet alleen tegen ziekteverwekkers, maar schakelen ook waardevolle bacteriën uit die ons immuunsysteem versterken en helpen bij de spijsvertering. Vandaar dat antibiotica bij kleine kinderen zeer terughoudend wordt voorgeschreven. Biologen van de Universiteit van Helsinki hebben nu aangetoond dat het eigenlijk helemaal taboe zou moeten zijn.

Van een grote groep kinderen werd de stoelgang verzameld. Een deel van de groep had voor het tweede levensjaar al antibiotica gehad, de rest niet. Nuttige bacteriën uit de groep Actinobacteria waren enorm afgenomen bij de kinderen die antibiotica hadden geslikt en in sommige gevallen nauwelijks aanwezig. Daardoor konden andere groepen bacteriën sterker worden, wat tot gevolg had dat kinderen sneller infecties aan de luchtwegen kregen.

Vooral bij kleine kinderen duren de gevolgen van het slikken van antibiotica zeer lang. De onderzoekers konden tot twee jaar later aan de darmflora zien wie pilletjes had gehad en wie niet. Juist in de vroegste kindertijd bouwen we aan ons immuunsysteem, dus hebben die twee jaar een enorme impact.