Anti-rook pil veroorzaakt hartaanval


Het middel Chantix, dat ook in Nederland wordt gebruikt om te stoppen met roken, vergroot juist je kans op een hartaanval.

Stoppen met roken is verstandig. Wie rookt, verhoogt de kans op een hele reeks aandoeningen en ziektes. De kans dat je oud wordt, daalt dramatisch. Daarom proberen veel mensen te stoppen, soms met hulp van medicijnen.

Een van de meest gebruikte middelen is Chantix, dat het verlangen naar nicotine indamt. Het middel is niet bijwerkingvrij, het is al bekend dat je er psychische problemen door kunt krijgen. Maar volgens een Canadese studie zou het ook de kans op een hartaanval flink verhogen.

In de studie kregen 7 mensen van een groep van 353 die Chantix slikten een niet-fatale hartaanval; in de controlegroep die een placebo slikte hadden 3 mensen een hartaanval. Dat sluit aan op een eerdere studie, waaruit bleek dat Chantix-slikkers een 72 procent hogere kans hadden op hartritmestoringen.

Moet je Chantix blijven slikken? Wie stopt met roken, vermindert op lange termijn het risico op hartfalen, maar op korte termijn vergroot je de kans juist. Volens de opstellers van het rapport zou je het middel het beste links kunnen laten liggen.

Follow Faqtman on Twitter