Anti-dronken pil ontwikkeld


We hadden al het bier waar je geen kater aan overhoudt. Nu komt de pil die zorgt dat je in één klap weer nuchter bent. Wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van een medicijn tegen dronkenschap. Neem zo’n pil met water, wacht een paar minuten en je loopt weer in een rechte lijn, kunt weer normaal praten en wellicht zelfs een auto besturen.

Drinken, drinken, drinken en dan een pilletje om naar huis te rijden.

Wat er precies gebeurt met iemand die dronken wordt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. De alcohol werkt in op een deel van de hersens dat het immuunsysteem reguleert. Dat systeem raakt in de war en scheidt de stof cytokine af. Dat ontregelt andere delen van de hersens.

Aan de universiteit van Illinois (VS) is een stof uitgevonden die het immuunsysteem ‘reset’, waardoor er geen cytokine meer wordt aangemaakt. Daardoor verdwijnen alle symptomen van dronkenschap als sneeuw voor de zon. Dat wil zeggen: bij muizen. De wetenschappers moeten het middel nog testen bij mensen, maar ze zijn er redelijk zeker van dat ze een doorbraak hebben bereikt.

Nog een paar jaar misschien, en dan neem je bij het verlaten van de kroeg een pilletje, wacht je een paar minuten, om vervolgens in je auto te stappen om naar huis te rijden.

Follow Faqtman on Twitter