‘Anti-depressiva werken niet’


Als je depressief bent, kun je op een pepermuntje gaan zuigen. Pillen werken niet of nauwelijks, staat in een nieuw boek.

Een depressie kan een mensenleven grondig veranderen, daar kan iedereen die het van nabij heeft meegemaakt over meepraten. Vandaar dat er door de farmaceutische industrie goede zaken worden gedaan met de productie van pilletjes die de symptomen verlichten. Maar werken die wel?

Anti-depressiva. Foto: Tom Varco.

Nee, zegt de Amerikaanse psycholoog Irving Kirsch in zijn boek The Emperor’s New Drugs. Kirsch verzamelde gegevens uit tientallen proeven met anti-depressiva die de afgelopen twintig jaar zijn gedaan. Door al die onderzoeken met elkaar te combineren (meta-data samenstellen noemen ze dat in de wetenschap) komt hij tot de conclusie dat je net zo goed een placebo (neppil) kunt slikken. In 82 procent van alle gevallen werken die net zo goed als erkende geneesmiddelen tegen depressie.

Volgens Kirsch weten hij en zijn collega’s allang dat stemmingsverbeteraars niet werken, maar vragen patiënten er vaak naar. Omdat die patiënten geloven dat de pillen werken, gaan ze zich inderdaad beter voelen. Daardoor vragen ook anderen om die pillen.

Er zijn een paar pillen die werken, de 18 procent die niet aan placebo’s toegeschreven kan worden. Maar die pillen hebben zware bijwerkingen als het afnemen van emoties of slapeloosheid.

Het advies van Kirsch: laat de pillen staan en probeer een depressie met therapie te bestrijden.

Follow Faqtman on Twitter