Anorexia lijders zien zichzelf echt anders


Kijk eens naar de dichtstbijzijnde deur. Pas je daar in je volle breedte doorheen? Tien tegen één dat je met ja antwoordt. Maar voor patiënten met anorexia nervosa, de aandoening waardoor je jezelf als dik ziet terwijl je het niet bent, vormen deuren iedere keer een test. Een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht liet gezonde mensen en lijders aan anorexia door een aantal ‘deurachtige openingen’ lopen. Met een camera werd vastgelegd hoe mensen dat deden.

Gezonde mensen lopen gewoon rechtdoor, zeker als de opening flink wijd is. Maar mensen met anorexia doen iets bijzonders: vlak voor ze door de deur moeten, draaien ze hun schouders, alsof ze anders er niet door zouden passen. Het draaien met de schouders is vooral opmerkelijk bij kleinere – maar nog steeds voldoende wijde – openingen. Mensen met anorexia beginnen al met de schouders te draaien als er nog 40 procent ruimte is; gezonde mensen pas bij 25 procent.

Ook werd de proefpersonen gevraagd de verticale dragers van de opening zo te schuiven dat ze er nog net doorheen konden. Daarvoor moesten de proefpersonen dus inschatten hoe breed ze waren. Gezonde mensen dachten dat ze 10 procent breder waren dan in werkelijkheid, mensen met anorexia bijna 29 procent.

Volgens de onderzoekers, die publiceerden in de database PlosOne, is dit het bewijs dat lijders aan anorexia zichzelf echt anders – breder en dikker – zien dan gewone mensen.