Andromeda blijkt ruimteongeluk


Andromeda, het dichtsbijzijnde sterrenstelsel, is ontstaan door een botsing van twee sterrenstelsel zes miljard jaar geleden.

Dit hebben onderzoekers van de Observatoire de Paris (CNRS) en van de Chinese wetenschappelijke academie NAOC ontdekt met een computersimulatie.

Andromeda ligt tussen de 2,4 en 2,9 miljoen lichtjaar van de aarde en heeft een de diameter van circa 250.000 lichtjaar. Een lichtjaar is geen eenheid van tijd. Het is de afstand die licht in vacuüm aflegt in een periode van één jaar volgens de aardse kalender. Een lichtjaar staat voor 10 biljoen kilometer.

Volgens de onderzoekers is Andromeda ontstaan na een botsing tussen een sterrenstelsel iets groter dan de Melkweg en een ander sterrenstelsel drie keer kleiner. Het zou de belangrijkste knal zijn geweest in de geschiedenis van de Lokale Groep, de verzameling van zo’n veertig sterrenstelsels waartoe ook onze Melkweg behoort met een diameter van ongeveer 10 miljoen lichtjaar.

Onderzoeksleider François Hammer stelt dat deze ontdekking helpt om ook het ontstaan van de Melkweg te ontrafelen. De onderzoeksresultaten worden 10 december gepubliceerd in Astrophysical Journal.

Follow Faqtman on Twitter