Android magneet virussen


Steeds meer Android mobiele telefoons worden besmet met malware. Dat zei een onderzoeker van het Fraunhofer Instituut uit Duitsland op de Intel Research Conference in Frankrijk. Het gaat hierbij niet om virussen die door tienerjongens op zolderkamers in elkaar worden geknutseld, maar vaak om professionele malware die wordt gebruikt om fraude te plegen.

We gebruiken smartphones steeds meer om bijvoorbeeld bankzaken te doen of spullen op internet te bestellen. Gespecialiseerde programmaatjes proberen daarbij financiële informatie te stelen, zo blijkt uit de lopende studie. Onderzoekers van het Fraunhofer vonden bijvoorbeeld malware die gebruik maakt van de bewegingssensor in de telefoon. Zo konden de fraudeurs aan de kleine bewegingen van de telefoon precies zien welke pincode er werd ingetoetst.

Een ander virus maakte opnames van de menselijke stem zodra die een reeks getallen oplas. Die opnames werden via de browser doorgestuurd naar de makers omdat het om credit card nummers kon gaan.

Veruit de meeste malware komt voor op Android toestellen. Dat komt omdat het de marktleider is, maar ook omdat Android gebruikers vaker in illegale app-stores winkelen. Het aantal infecties op deze telefoon is in twee jaar 2500 procent gestegen. Hoewel ze geen credit card nummers stelen, waarschuwen de onderzoekers ook voor apps die reclame bevatten. Die geven zeer veel informatie over de gebruiker door, merkten ze.