Anatoom? Niet snijden AUB!


Mensen die voor hun beroep in dode lichamen snijden, zijn niet van plan om hun eigen lijf aan de wetenschap te geven.

Als je dood bent, kun je verschillende dingen (laten) doen met je lichaam. Je kunt je ingewanden aan doneren aan mensen die ziek zijn, of je hele lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Die kan het gebruiken voor experimenten, botsproeven of onderwijs aan doktoren in opleiding. Je moet dat voor je dood aangeven, zodat het zeker is dat je het wil.

De anatomieles van professor Tulp door Rembrandt.

Mensen die dat absoluut niet willen, zijn de mensen die zelf dag in dag uit in lijken snijden, de anatomen. Dat blijkt uit een onderzoek van cultureel antropologe Sophie Bolt, van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij onderzocht mensen die werkzaam zijn in de anatomische sector in Nederland en Belgiƫ.

De helft van de anatomen is wel orgaandonor. Maar het eigen lichaam aan de wetenschap schenken? Daar piekeren ze niet over. Als reden wordt onder andere opgegeven dat de kans dan te groot is om bij een bekende collega op de snijtafel terecht te komen. Opmerkelijk, aangezien de lijken via een Europees programma tussen landen worden uitgewisseld.

Follow Faqtman on Twitter