Anatomie van een aanslag


Nieuwe beelden brengen de aanslagen in Londen van 2005 angstaanjagend dichtbij.

De beelden van de beveiligingscamera’s horen bij het Britse onderzoek naar de aanslagen dat momenteel loopt.

Toen de drie andere terroristen van ‘7/7’ hun werk al gedaan hadden, liep Hasib Hussain nog door Londen te ijsberen. Zijn metro was te laat gekomen en hij had problemen met zijn bom. Dus deed hij talloze pogingen om de drie andere samenzweerders te bellen, die op dat moment al lang dood waren. Hij wilde weten of zij wel in hun opzet geslaagd waren.

King's Cross
King's Cross, geëvacueerd na de aanslagen. Foto: Pier M

Vervolgens bleef hij minutenlang rommelen met zijn rugzak, vlakbij een bewaker die niets kon weten van de explosieve lading. Toen alles weer goed zat ging Hussain in een winkel een nieuwe batterij halen voor de bom, waarna hij de batterij in de McDonald’s verving. Uiteindelijk stapte hij in bus 30, en wat daarna gebeurde is bekend. 13 van de 52 passagiers zouden het niet overleven.

De vele getuigenissen en beelden bieden een nieuwe blik op de bloedigste aanslag in het Verenigd Koninkrijk sinds Lockerbie. Beelden van onder andere Hussain zijn hier te zien.

Uit het onderzoek kwam eerder naar voren dat er aanvankelijk grote verwarring heerste onder de hulpverleners, maar ook bleek dat veel hulpverleners en passagiers met gevaar voor eigen leven gewonden hebben gered.

Bron foto: Pier M

Follow Faqtman on Twitter