Anabolen slecht voor geheugen


dreamstime_xs_16658107

Anabole steroïden, die nogal eens door body builders worden gebruikt, tasten het geheugen aan. Deze synthetische derivaten van het mannelijk geslachtshormoon testosteron versnellen de eiwitsynthese, waardoor er sneller spierweefsel wordt opgebouwd.

De ingreep in de hormoonbalans brengt echter ook talrijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Verschillende studies hebben aangetoond dat misbruik van steroïden leverschade, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en – in het slechtste geval – zelfs de dood tot gevolg kan hebben.

Maar ook het lange-termijngeheugen kan worden aangetast, zoals nu wetenschappers van Northumbria University in Engeland aantonen. Ze hebben honderd jongemannen onderzocht die regelmatig in de sportschool trainen. De helft nam steroïden. Met behulp van vragenlijsten testten de onderzoekers hoe goed het geheugen van deze proefpersonen was.

De resultaten waren verbluffend, schrijven de onderzoekers in het vakblad The Open Psychiatry Journal. Bij de mannen die anabole steroïden gebruikten, was het geheugen 30 tot 40 procent slechter, vooral als het ging om praktische zaken als dagindeling of verplichtingen. Het synthetisch hormoon maakt het moeilijker om simpele taken te plannen en uit te voeren hen. In extreme gevallen kan het hormoon verwarring en vergeetachtigheid veroorzaken, aldus de onderzoekers.