‘Amsterdam gaat verdwijnen’


Amsterdam gaat verdwijnen. Maar niet alleen de hoofdstad van Nederland wordt onbewoonbaar, ook Bordeaux en Hamburg komen onder water te staan. Dit horrorscenario is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de Amerikaanse organisatie Climate Central, een samenwerkingsverband van klimatologen, die in haar berekeningen rekening heeft gehouden met de stijging van de zeespiegel.

Tegen 2050 zullen wereldwijd 300 miljoen mensen zonder huis zitten, zeggen de academici van Climate Central na nieuw onderzoek, en ze zijn niet de enigen. In Europa worden vooral Nederland, België en Duitsland getroffen door overstromingen. Britse kustgemeenschappen kunnen in minder dan 30 jaar onder water staan.

De zeespiegel zou zelfs 10,8 meter kunnen stijgen als de temperatuur met vier graden boven het pre-industriële niveau uitstijgt. Zelfs bij een stijging met twee graden zouden 130 miljoen mensen wereldwijd hun huis verliezen, zeggen de Amerikanen. Dat komt nog bovenop andere problemen door de opwarming van de aarde.