Amish breiden uit


Een Amish man werkt op het land zonder moderne werktuigen. Foto: Joe Schneid.

Wie in de Amerikaanse staten Ohio of Pensylvania op straat loopt, ziet ze soms rijden: de Amish. Terwijl moderne Amerikanen bijna allemaal een auto hebben, zweren de Amish bij zwarte, door paarden getrokken koetsjes. De meesten spreken wel Engels, maar onderling bedienen ze zich van een soort Duits koeterwaals. Ze gebruiken geen techniek die is uitgevonden na 1900 (vandaar de koetsjes) en geloven dat de Bijbel hun enige gids in de wereld is.

Je zou zeggen dat zo’n ouderwetse levensstijl niet erg populair is, maar dat is een fout. De Amish bloeien als nooit tevoren. Onderzoekers van Ohio State University hebben met cijfers van het Amerikaanse bevolkingsregister in de hand uitgedokterd dat de Amish zich sterk aan het uitbreiden zijn. Ze stichten iedere 3,5 weken een nieuwe nederzetting. Er zijn nu 456 nederzettingen.

Dat komt bijna niet omdat nieuwe mensen zich bij de Amish aansluiten, maar omdat deze volgers van de leer van de Nederlandse priester Menno Simons (de Amish heten ook wel Mennonieten) zich flink voortplanten en de levensverwachting ondanks het afzweren van moderne geneeskunde toeneemt. Ook verlaten verrassend weinig leden de gemeenschap. Daardoor verdubbelt de Amish bevolking iedere 21 tot 22 jaar.

Een eeuw geleden waren er nog geen 5000 Amish, nu al meer dan 250.000. Als dat zo doorgaat – en de Amish veranderen nooit – dan zijn er in 2050 meer dan 1 miljoen Amish. Ze zullen dan land kopen van Amerikaanse boeren die er mee ophouden, verwachten de onderzoekers. Met zulke aantallen kan de religieuze gemeenschap zelfs een economische kracht binnen de Verenigde Staten worden.

Follow Faqtman on Twitter