Amerikanen willen asteroïden laseren


laser asteroide

Er wordt de laatste tijd opvallend veel onderzoek gedaan naar methodes om asteroïden te vernietigen die op de aarde af suizen. Statistisch gezien zijn we ergens de komende eeuwen aan de beurt om getroffen te worden door een stuk ruimtepuin dat de halve wereldbevolking kan uitroeien. Vandaar dat de Russen een plan ontwikkelen om atoomwapens in te zetten, zo kondigden ze een paar weken geleden aan.

De Amerikanen zien dat niet zitten. Zij vinden het gevaar dat radioactieve stukken van een asteroïde de klap overleven en op aarde terecht komen te groot. Vandaar dat ze voor een andere aanpak kiezen: lasers.

Het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in Californië is een onderzoeksproject gestart om tot een afdoende afweer voor de aarde te komen. Daartoe blazen de onderzoekers van LLNL in hun laboratorium asteroïden op. Niet de enorme steenbrokken waarvoor de afweer uiteindelijk is bedoeld, maar stukken ter grootte van flinke kiezels, die in het ijs van Antarctica zijn gevonden.

De bedoeling is om daarmee informatie te vergaren hoe buitenaards materiaal reageert op een hoog-energetische laserstraal vanaf aarde. Verpulveren de stenen? Of smelten ze alleen een beetje? Hoeveel energie is er nodig per kubieke meter asteroïde? Dat zijn vragen die de Amerikanen de komende tijd hopen te beantwoorden. Er is momenteel nog opmerkelijk weinig bekend over de kracht van asteroïden en de beste manier om ze te bestrijden. Dankzij dit project kan de mensheid zich met kennis wapenen.

De mensen van LLNL voelen enige druk bij hun onderzoek. Zoals ze in het persbericht schrijven waarin het onderzoek is aangekondigd: het is geen kwestie of een groot brok steen de aarde raakt, alleen wanneer dat zal gebeuren.