Amerikanen vinden kunstmatige baarmoeder uit


Kunstmatige baarmoeder

Hoe lang duurt het nog dat de mensheid nageslacht verwekt op de vieze, riskante en pijnlijke natuurlijke manier? Binnen afzienbare tijd is het mogelijk om embryo’s te laten groeien in een gecontroleerde omgeving. Het Children’s Hospital of Philadelphia in de VS heeft een baarmoeder van kunststof uitgevonden waarin net een lammetje is gegroeid. Over een jaar of drie kan hetzelfde met mensen.

De kunstmatige baarmoeder is bedoeld voor kinderen die veel te vroeg ter wereld komen. Nu krijgen die een plaatsje in een couveuse, maar desondanks ontwikkelen veel van deze kinderen gezondheidsproblemen. In de kunstmatige baarmoeder kan de zwangerschap voldragen worden, is de bedoeling. De kinderen groeien daarin verder alsof ze nog in de moeder zitten.

Om deze technologie uit te proberen werden acht lammetjes na 105 tot 120 weken zwangerschap uit het moederschaap gehaald. Dat is het equivalent van 24 tot 25 weken bij mensen. Normaal overleven kinderen die zo vroeg ter wereld komen het niet. Maar deze lammetjes bleven groeien, ze kregen een vacht en begonnen hun ogen te openen. Metingen toonden aan dat ze normale hersenactiviteiten ontwikkelden. Toen ze ‘geboren’ werden, hadden ze een complete ontwikkeling achter de rug.

Kunstmatige baarmoeder

De baarmoeder bestaat uit een steriele zak die wordt gevuld met een elektrolytische vloeistof, het kunstmatige vruchtwater. De navelstreng wordt aangesloten op een pomp die zorgt dat het bloed wordt voorzien van zuurstof. Daarmee zijn alle omstandigheden tijdens de zwangerschap perfect nagebootst. Het vruchtwater wordt via een pomp ververst zodat alle afvalstoffen efficiƫnt afgevoerd kunnen worden.

De stap van lammetje naar mens is een grote. Al in 1996 is een eerdere poging gedaan om een kunstmatige baarmoeder te maken. Toen werd in Japan een geitje grootgebracht in een kunstmatige omgeving. Maar de stap naar mensen is toen niet gezet, het bleek te moeilijk. De techniek is in de afgelopen twintig jaar echter flink verbeterd, zodat het nu hopelijk wel mogelijk is.