Amerikanen ongezond en snel dood


Amerikanen

Amerikanen lopen ernstig achter op de rest van de ontwikkelde wereld. Ze hebben meer ziektes, krijgen meer ongelukken en sterven vroeger dan mensen uit andere rijke landen, waaronder Nederland. Dat blijkt uit een studie van de Institute of Medicine in de VS. Dit instituut bekeek statistieken over ziekte en dood uit 16 landen met een democratie en een hoog ontwikkelingsniveau. In vrijwel alle opzichten deed de VS het slecht, vooral bij mensen onder de 50.

Zo krijgen Amerikanen veel meer dodelijke ongelukken (53 per 100.000 inwoners) dan Nederlanders (27 per 100.000). Alleen de Finnen doen het met 58 doden nog slechter. Ook gaan Amerikanen veel vaker dood aan niet-besmettelijke ziektes (418 doden per 100.000 inwoners) dan Nederlanders (377) en Japanners (273).

Volgens de onderzoekers komen de schrikbarende cijfers door allerlei oorzaken. Zo beginnen Amerikanen vroeger met autorijden, waardoor er veel tieners op de weg sterven. Amerikanen zijn dikker, waardoor ze meer hartziektes krijgen. De grote beschikbaarheid van wapens en drugs zorgt voor veel doden door geweld. Het zorgsysteem is volgens de onderzoekers ‘gefragmenteerd’, waardoor zieken vaak geen goede zorg krijgen.

Wellicht nog zorgelijker is het dat Amerikanen een grotere babysterfte hebben dan de meeste andere rijke landen. Dat komt door relatief veel tienerzwangerschappen en het lage geboortegewicht van Amerikaanse baby’s. Daardoor sterven veel kinderen voor hun vijfde verjaardag. Relatief veel kinderen worden geboren bij moeders die een seksueel overdraagbare ziekte hebben.

Opmerkelijk is dat de hoge kans op een vroegtijdige dood niet minder wordt als Amerikanen rijker zijn, zoals in andere landen vaak het geval is. Ook mensen met een goede opleiding en een beter betalende baan lopen in de VS een grotere kans op ongelukken en hartaanvallen dan in de rest van de wereld. Het enige goede nieuws voor de Amerikanen: ze plegen relatief weinig zelfmoord. Als ze het doen, dan gebruiken ze veel vaker dan de rest van de wereld een pistool.