Amerikanen brengen onderzoek in veiligheid


supercomputer

In de Verenigde Staten is het grote kopiëren begonnen. Wetenschappers daar zijn bang dat Donald Trump hun data zal laten verdwijnen, vooral als ze werken op thema’s als klimaat en milieu. Daarom zijn ze hard bezig hun onderzoeksresultaten naar andere plekken te brengen, waar de president er niet met zijn handen aan kan komen. Er is zelfs al een naam voor: Data Rescue Events. Dat zijn avonden waarop universiteitsmedewerkers gezamenlijk hun data wegschrijven op andere media.

Vooral de Environmental Protection Agency (EPA) en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) lijken te worden bedreigd, aangezien deze instituten direct onder de overheid vallen. Ze zijn bang dat straks alle verwijzingen naar aardopwarming van hun websites zullen verdwijnen en maken daarom mirror-sites die eventueel met één druk op de knop op het net te zetten zijn.

De angst is niet onterecht. Van de site van het Witte Huis zijn alle verwijzingen naar aardopwarming al verdwenen. En noorderbuur Canada is een afschrikwekkend voorbeeld. De voormalige premier Stephen Harper (2006-2015) liet hele datasets verdwijnen van overheidscomputers. Net als Trump is hij sceptisch over aardopwarming en betekende zijn bewind een breuk met jaren van wereldwijd erkend toponderzoek. De data is voor altijd verdwenen, er zijn geen back-ups.

Om dat tegen te gaan, is de universiteit van Pennsylvania het project DataRefuge gestart. Ze hebben al twee terrabyte aan informatie van overheidssites en databases opgeslagen op een computer waar Trump niet bij kan komen. Ze krijgen daarbij hulp van The Internet Archive, dat geregeld afbeeldingen maakt van sites, zodat later is na te gaan wat er is verdwenen. Zo moet een virtuele boekverbranding voorkomen worden.