Amerikaans restaurant serveert calorieën-explosie


calorieen

Iedereen die wel eens in Amerika is geweest, kent het fenomeen. Na terugkomst ben je al snel een paar kilo zwaarder. Het lijkt wel alsof de lucht in het land calorieën bevat. Dat is niet het geval, maar je kunt de meeste restaurants beter links laten liggen. Ze serveren enorm dikmakende maaltijd, is de uitkomst van een studie van het Center for Science in the Public Interest.

Zo vonden de onderzoekers taco’s die per stuk meer dan 2000 calorieën bevatten. Dat is de dagelijkse caloriebehoefte van een volwassen vrouw en 80 procent van een man. Wat de Vampire Taco Combo van de keten Yard House zo dikmakend maakt? Misschien is het de combinatie van chorizo, varkensvlees en bacon. Of anders de topings, bestaande uit roomsaus en guacamole.

Naar een pizzeria gaan is al net zo gevaarlijk voor je figuur in de VS. Bij Uno Pizzeria & Grill, een keten met meer dan honderd vestigingen, kun je een macaroni met kaas krijgen die liefst 2330 calorieën bevat, genoeg om een volwassen kerel een hele dag te voeden. Zo bevat de maaltijd 59 gram vet, drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het was volgens de onderzoekers een van de minst gezonde maaltijden die ze aantroffen.

Het is niet alleen vet dat de maaltijden zo calorierijk maakt. Suiker is een veelgebruikt ingrediënt in de Amerikaanse restaurantkeuken. Bij de keten Chilli’s troffen de onderzoekers de Honey-Chipotle Crispers & Waffle aan (foto). Het is een hartige maaltijd, maar toch zit er – naast bacon – 105 gram suiker in. Je neemt met deze maaltijd dan ook 2510 calorieën in.

Ook buiten restaurants kunnen ze er wat van. Wie naar een AMC bioscoop gaat, kan daar een pretzel kopen van meer dan een halve kilo. Je krijgt er gesmolten nacho-kaas bij en vier keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout.

De absolute winnaar was de Breakfast Burrito van de keten Cheesecake factory. Deze keten (bekend van de Big Bang Theory) denkt dat de 2730 calorieën een goed ontbijt vormen. Maar dan wel voor meerdere dagen, gezien de enorme hoeveelheden zout en vet.